Main menu
PREȘEDINTELE TRAIAN BĂSESCU, APEL CĂTRE POLITICIENI: NU JUCAȚI ȚARA LA RULETĂ!

PREȘEDINTELE TRAIAN BĂSESCU, APEL CĂTRE POLITICIENI: NU JUCAȚI ȚARA LA RULETĂ!

Despre amenitarile Federatiei Ruse la adresa Romaniei

“În ceea ce privește amenințările Federației Rusiei, ele au fost permanente. Nu este o noutate faptul că din când în când la Moscova se trezeste  cineva și face o amenințare la adresa fostelor țări din blocul comunist, SUA, etc.

În primul rând, pentru Moscova nu este o noutate. Moscova se face că este surprinsă. Deci intră în jocul de imagine al Moscovei

 


“Va pot spune ca la ultimul Summit NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014, eu am fost seful de stat din Europa de Est care a cerut, in contrapartida cu anexarea Crimeii,  deplasarea de logistică și echipamente militare în Europa de est, pentru a contrabalansa dotarile militare pe care Federatia Rusa le-a facut in Crimeea. Acolo este aviatie masiva, acolo sunt nave care pot transporta tancuri pe litoralul romanesc al Marii Negre in mai putin de 24 de ore.

Aceasta forta gigantica pe care Rusia a plasat-o in Crimeea trebuie contrabalansata.

Eu am fost unul dintre șefii de stat care au spus ca NATO trebuie să-și miste  echipamentele militare  și logistica, fara a-si muta neaparat si integral forta umana de care este nevoie, dar echipamentele militare trebuie sa se afle pozitionate deja in tari precum  în Romania, Bulgaria, Polonia și țările baltice. Sa aduci militari este usor.  Este foarte dificil ca in momentele de criza să aduci tancuri, artilerie, rachete, tot ce trebuie. Eu am fost cel care a cerut pre-amplasarea de echipamente militare în Europa de est și in România.

Tot eu am susținut și crearea a două comandamente- un comandament de batalion pentru acoperirea nevoilor de comanda NATO pe teritoriul  României, dar și un  comandament de divizie, desprinzându-ne de comandamentul de la Szczecin, din Polonia, și formând o nouă mare unitate NATO pe flancul sud-estic.

Ceea ce s-a si întâmplat. NATO a adoptat în Tara Galilor și aceasta variantă pe teritoriul Romaniei. Prepozitionarea echipamentelor militare face parte din deciziile adoptate la sfarsitul summitului din Tara Galilor.

Pentru noi, nimic nou sub soare, rușii din când în când reacționează desi  știau din 2014 că NATO urma să facă acest lucru. Poate nu se astepta la amploarea numarului de echipamente militare dar știau.

Din moment ce Rusia are un  “portavion”, cel mai mare existent din lume,  în Marea Neagră -Crimeea. Acolo, Federatia Rusa a concentrat resursa militara gigantica,  care  trebuie contrabalansata.

“România are o relație excelentă. Am văzut și analiza Straford, care face din Polonia in primul rand  și din România, in al doilea rand,  doi piloni exceptionali de securitate pentru Europa.

Este o analiză pe fond bună, dar cu o singura remarcă: dacă în următorii 3 ani, România va investi 6,7 miliarde în modernizarea propriei armate, țara noastră va fi numărul 1 și nu Polonia. Tamponul dintre Federatia Rusa și România este doar Republica Moldova.

Federatia Rusa este in Transnistria cu resurse militare uriase, depozitele de armament și muniție ale Rusiei nu au fost mutate din Transnistria, pe cand Polonia are un tampon mai larg, care este Ucraina. Din estul Ucrainei, unde Rusia incepe sa domine lucrurile, pana la frontiera Poloniei sunt  800 de km. Din Transnistria pana la frontiera României sunt 180  km, iar din Crimeea până la litoralul românesc, sunt vreo 240 de km.

Deci Romania, din punct de vedere militar este mult mai expusa decat Polonia.

În aceasta situatie, daca România va face sacrificiul necesar, sa investeasca in securitate 5,  6 miliarde de euro in urmatorii 3 ani, si sa-si echipeze armata asa cum trebuie, va asigur ca România va devenit numărul unul din punct de vedere al greutatii si responsabilitatii pentru securitatea  Europei. Depinde de deciziile politice.

In legatura cu cresterea salariului minim pe economie.

Cred ca este o greseala. Romania face simultan doua operatiuni: reducere de fiscalitate si crestere de venituri pentru populatie. Sunt ca doua trenuri care sunt pe aceeasi linie, si merg  in directii contrare, iar coliziunea va fi cumplita.

De aceea am propus, nu anularea ci suspendarea tuturor facilitatilor propuse sa intre in vigoare la 1 ianuarie, precum si cresterea salariului minim pe economie pana la mijlocul anului 2016, sa vedem ce se intampla.

Este o chestie, dca vreti de om care a mai vazut tara asta trecand printr-o criza dupa iresponsabilitatea darilor catre populatie din 2007-2008, facuta de Tariceanu, si n-as vrea ca Romania sa repete scenariul.

Ce se va intampla, vom vedea. Cert este insa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca politicienii este sa fie prudenti cand este vorba de tara lor.

Cu o tara nu te poti juca cum joci la poker sau la pacanele. O tara nu poti s-o joci la pacanele sa vezi ce iese din masurile propuse. Cand e vorba de viitorul unei tari si echilibrele macroeconomice sa fii totdeauna prudent, sa faci lucrurile pas cu pas.

Eu cred ca aici se greseste, iar presedintele Iohannis care are deviza „pas cu pas” ar trebui sa priveasca mai atent, si la maririle de salarii pentru demnitari, si la maririle de pensii pe care le-a promulgat, si la toate celelalte facilitati fiscale pe care le-a promulgat, pentru ca e usor sa spui „pas cu pas”, dar e greu pentru politicienii de azi si pentru guvernul tehnocrat sa nu joace tara la ruleta.

Eu nu spun ca nu vor iesi lucrurile, s-ar putea sa le iasa. Dar cum iti permiti sa joci o tara, sa vedem daca iese. O tara trebuie tratata cu prudenta, asa cum spunea presedintele Iohannis, pas cu pas.

Eu faceam reducerea de fiscalitate, mai putin TVA-ul, vedeam ce se intampla in 3 luni, daca era bine poate dadeam drumul si la TVA, daca era bine la 6 luni dadeam drumul si la pensiile speciale si la alte masuri.

Nu discut lipsa de oportunitate a pensiilor speciale, sunt legi. Dar cred ca tara este jucata la ruleta si s-ar putea sa nu iasa, iar mesajul meu de astazi este exact in acest sens. Nu jucati tara la ruleta sau la pacanele, sa vedeti daca iese.

Mai bine luati lucrurile cu prudenta, pentru ca o greseala majora odata facuta, sa stiti ca nu platesc politicienii, nu va plati nici Iohannis, el ramane tot cu salariul de 3000 de euro, ramane si cu cele 6 case de la Sibiu, ramane si cu casa de la Miami, nu i le ia nimeni,

Lucrurile rele nu se vor intampla politicienilor ci romanilor. Romanii au o experienta, ce-au tras, dupa ce un premier ca Tariceanu a jucat tara la ruleta, in 2007 si 2008.

N-ar trebui sa repetam scenariul.

înapoi la partea de sus

FacebookG+TwitterRSS