Main menu
Cristian Petrescu: „Vom lansa unul dintre proiectele noastre majore, un proiect care se va reflecta în buzunarul fiecărui locuitor din Sectorul 3”

Cristian Petrescu: „Vom lansa unul dintre proiectele noastre majore, un proiect care se va reflecta în buzunarul fiecărui locuitor din Sectorul 3”

Cristian Petrescu a acordat un interviu pentru publicația online Cetățeanul.net. Vorbește despre cumetria PSD-PNL din Sectorul 3, despre proiectele pe care le propune locuitorilor, despre neregulile din perioada mandatului actualului primar și nu numai.  

Domnule Cristian Petrescu, candidați pentru Primăria Sectorului 3, cel mai mare sector din Bucuresti, de ce ati ales sloganul „Cheamă-l pe Cristi”?

M-am născut și am crescut în Sectorul 3, în cartierul Vitan și am ales să candidez deoarece nu sunt mulțumit cu ce se întâmplă în acest moment în Sector. Copacii au fost betonați, au răsărit peste tot borduri de jumătate de metru înălțime!

Sunt prea multe betoane, anvelopările sunt făcute prost iar oamenii sunt mințiți că vor fi gratuite dar, de fapt, vor plăti pentru ele. Citiți Raportul Curții de Conturi și veți vedea cât de multe nereguli au fost identificate, câte achiziții s-au făcut la prețuri umflate și multe altele.

În plus, raportul Curtii de Conturi nu vorbește doar de activitatea lui Negoiță, ci și de cea a instituțiilor conduse de PNL. Știați că ADP, Poliția Locală, piețele și altele sunt conduse de PNL-iști? În plus se vede clar că PNL are o alianță vizibilă cu PSD, primar-viceprimar! Cum e posibil ca PNL să critice activitatea lui Robert Negoiță, când ei au fost împreună și și-au împărțit tot ce înseamnă Sectorul 3 și institutiile respective?

Robert Negoiță și-a angajat rudele, prietenii și foști salariați în Primăria Sectorului 3 și în alte instituții subordonate. La fel a făcut și PNL! Sunt sute de oameni angajați pe pile și relații, care contribuie la devalizarea bugetului Sectorului 3. Asta trebuie să înceteze, trebuie văzut care sunt competențele acestor oameni, care e nivelul lor de performanță și mai ales de corectitudine.

În Consiliul Local de la Sectorul 3 doar PMP face opoziție, adică ceea ce trebuie să se întâmple în orice stat democratic pentru a preveni abuzurile puterii! De aici am plecat cu ideea sloganului „Cheamă-l pe Cristi”!

Și de ce trebuie să vină Cristi la Primărie?

– Oamenii au nevoie de cineva care să îi ajute în lupta cu acești politicieni veroși, cineva care să fi dovedit că este corect, care a făcut lucruri bune pentru comunitatea lui până acum. Și sunt mulți astfel de oameni, fiecare om care face un lucru bun este un „Cristi”, dar sunt puțini aceia care vor să își asume o bătălie cu acești politicieni de stil vechi.

„Cheamă-l pe Cristi” este un strigăt al nostru, din Sectorul 3, când stăm la cozi cu orele ca să plătim taxe care se transformă în panseluțe care se usucă în două zile, în băncuțe la suprapreț, în borduri din ce în ce mai înalte.

La fiecare mandat al unui primar PSD și PNL se mai înalță 40 de centimetri, cât să tot înalți bordurile astea ca să plătești firmele de casă ale primarilor?… La fel, cred că procurorii DNA, nu trebuie decât să citească Raportul Curții de Conturi pentru a ști ce se întâmplă în Sectorul 3. Revenind la slogan, unele persoane îl tratează ca pe o glumă, tinerii îmi lasă mesaje de genul: „Cristi, Bă Cristi”. Tinând cont că lumea este plictisită de politică, trebuie să existe și un dram de umor într-o campanie. „Robert Negoiță ne este dator nouă, cetățenilor, cu 236 de milioane de lei! Mie mi-ar fi rușine să ies din casă!” 

Recent, ați publicat pe pagina dumneavoastră de Facebook un mesaj în care spuneați că Sectorul 3 nu înseamnă doar Negoiță. De ce să vă aleagă cetățenii din Sectorul 3 pe dumneavoastră, nu pe primarul PSD?

– Nu o să vorbesc de scandalurile de toate felurile în care este implicat dl Negoiță, unele chiar cu tentă sexuală. O să vorbesc despre ce a făcut, ce nu a făcut și ce trebuia să facă. În primul rând, Robert Negoiță trebuie să își plătească datoriile către stat, datorii în valoare de circa 236 de milioane de lei către ANAF, de peste 1,76 milioane de lei către unele primării și la bănci de 6,2 milioane de euro, conform propriei declarații de avere.

Cum este posibil ca tu să îi presezi pe cetățeni să plătească taxe și impozite, când tu esti cel mai mare datornic din Sectorul 3? În perioada următoare statul îi va scoate la licitație câteva zeci de case, deci ce rușine mai mare de atât, tu, primar în funcție, să fii executat silit de către stat. Omul acesta ne reprezintă pe noi, toți, păi, orice om de bun-simț nu se simte confortabil când, de nevoie, cere niște bani împrumut și nu știe cum să-i dea mai repede înapoi, dar primarul sectorului nostru, Robert Negoiță ne este dator nouă, cetățenilor, cu 236 de milioane de lei! Mie mi-ar fi rușine să ies din casă…

De acord cu Dvs., este important ca un primar să fie, în primul rând, un cetăţean corect, dar ce aveţi de spus despre activitatea lui Negoiță ca primar?

– Primesc zilnic poze și mesaje de la locatarii blocurilor anvelopate, lucrările sunt făcute prost, iar oamenii încă nu știu dacă trebuie să plătească 20% din suma alocată anvelopării sau dacă lucrările sunt gratuite.

Concesionarea parcurilor „Alexandru-Ioan Cuza”, Titanii și „Gheorghe Petrascu” către o firmă privată este încă o problemă majoră, modul în care au fost concesionate aceste parcuri este ilegal, nu s-au respectat prevederile legale, lucru constatat de către Curtea de Conturi. Pentru Bulevardul Unirii a cheltuit ilegal aproape 45 de milioane de lei, chiar dacă știa că este ilegal ce face, pentru că Bulevardul Unirii nu este în administrarea Primăriei Sectorului 3, dar nu plătea din buzunarul lui, ci din cel al cetățenilor sectorului, așa că nu l-a interesat, ideea era să aibă pe ce să pună plăcuțe cu numele lui! Sumele cheltuite pe borduri, bănci, coșuri de gunoi sunt imense.

În campania prin care s-a ales a promis că reduce cheltuielile, dar după ce s-a văzut primar, s-a apucat de borduri, de aici îi vine și porecla pusă de cetățeni „Borduriță”. Poate că unii spun că nu arată rău Bulevardul Unirii, dar trebuia ca amenajările să se facă ilegal și la suprapreț? Cum am mai zis și mai sus, DNA-ul trebuie doar să citească Raportul Curții de Conturi!

Știti ce este grav? Nu a făcut nimic pentru tineri, nu l-am auzit nici măcar să vorbească de locuințe pentru tineri, iar despre oamenii nevoiași nu mai vorbesc, câte o cină pe an la hotelul pe care și l-a construit, probabil, din banii pe care trebuia să îi plătească la Fisc nu le ține iarna de cald acestor oameni sărmani. 

Într-adevăr, raportul Curții de Conturi arată că primăria a cheltuit exagerat pentru panseluțe, borduri și pentru achiziții de mobilier stradal. Aveți vreo soluție pentru rezolvarea acestei probleme?

- După cum am spus, cheltuielile sunt imense, nu poți să nu te enervezi când afli că Negoiță a achiziționat coșuri de gunoi la prețuri de 6 ori mai mari decât prețul pe care îl găsești la orice magazin de bricolaj din București, fără să iei în calcul reducerea care se poate negocia când cumperi angro. Nu poți să nu te îngrozești când afli de băncile achiziționate cu 3.890 de lei bucata, când găsești pe piață bănci asemănătoare la 756 de lei, sau când vezi că panseluțele au fost cumpărate la prețuri de palmieri.

Prima parte a soluției este să înlăturăm mafia PNL-PSD de la conducerea Sectorului 3, iar a doua, cea constructivă, pentru a evita astfel de costuri, este să avem un sistem de tip „checks & balances” la nivelul instituției Primăriei Sectorului 3 astfel încât să comparăm propunerile venite în urma cererilor de ofertă cu ceea ce se întâmplă în alte sectoare, în alte orașe și cu prețul real din magazinele de profil. Astfel, ne vom da seama foarte simplu unde este hoție și unde nu este. Și va vedea și cetățeanul.

Dacă tot ați adus vorba despre prietenia PSD-PNL din Consiliul Local, ați cerut, recent, demisia viceprimarului Tudorache, pentru încercarea de a profita politic de pe urma unor tragedii. Cum vi se pare activitatea politică a PNL în Sectorul în care candidați?

– Eu înțeleg că este an electoral, dar minciuna e minciună, viceprimarul Tudorache a spus, vă citez exact: „Consilierii PNL Sector 3 au inițiat un proiect de hotărâre pentru ajutorarea persoanelor a căror apartamente au fost afectate în incendiul din Sectorul 3, de pe Bd. 1 Decembrie 1918, nr.15A.”.

Or, respectivul proiect de hotărăre a fost trimis către primar de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, la cererea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Deci nu de PNL, viceprimarul Tudorache a mințit în cel mai clar mod cu putință ca să faca reclamă partidului, a fost prins, deci trebuia să își dea demisia. PNL-ul în Sectorul 3 este aliatul PSD-ului, susțin toate proiectele primarului, merg în echipă, PSD – primar, PNL – viceprimar. În PDL erau mulți oameni cinstiți și valoroși care puteau să îi facă opoziție lui Robert Negoiță, dar nu sunt luați în seamă. Îi chem alături de mine pe toți cei care au susținut PDL, să vină să luptăm pentru viitorul Sectorului 3. 

Cetățenii se întreabă ce proiecte aveți pentru Primăria Sector 3 în situația în care veți fi ales primar. Traian Băsescu a transmis recent un mesaj în care a recomandat candidaților PMP să vină cu proiecte realiste. Ce le propuneți locuitorilor din Sectorul 3?

– În zilele următoare, vom lansa unul dintre proiectele noastre majore, un proiect care se va reflecta în buzunarul fiecărui locuitor din Sectorul 3, pe care l-am realizat cu sprijinul unor specialiști în domeniu. Nu vreau să vă spun acum despre ce este vorba pentru că trebuie să afle toată lumea în același timp, dar sunt sigur că este o soluție pentru a eficientiza cheltuirea banului public printr-un sistem cu adevărat în folosul cetățeanului.

Totodată, le propunem transparentă și eficacitate în cheltuirea banului public, apropierea autorității locale de aceștia și sprijin pentru inițiativele cetățenești. Lipsește deschiderea instituțiilor publice față de cetățeni. Lipsește inovația, lipsesc soluțiile inteligente la problemele pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Cum e posibil să fii obligat să stai 8 ore la coadă la Taxe și Impozite? De asemenea, vom veni și cu o serie de proiecte la nivel de București.

Va candida Traian Băsescu la Primăria Capitalei?

– Eu am încredere în dl președinte Băsescu, l-am susținut neconditionat din 1996, când m-am înscris în PD. Am construit PMP-ul, alături de Eugen Tomac, special ca să ducem mai departe programul politic al domniei sale. Deci, și dacă va candida și dacă nu va candida, dl președinte Traian Băsescu, prin uriașa experiență politică pe care o are, este cineva de care are nevoie și România și Bucureștiul. Să nu uităm că cele mai mari proiecte din București au început în mandatul domniei sale. Pasajul Basarab este unul dintre ele, ca să nu vorbim despre faptul că a scăpat Bucureștiul de maidanezi și de chioscuri. Sunt sigur că, dacă va alege să candideze, dl președinte Traian Băsescu va câștiga alegerile.

Să spunem că mâine veți fi primar și auziți că Guvernul României a decis să facă relocarea migranților uniform în toată țara, inclusiv în sectorul 3. Cum veți proceda?

– Trebuie să avem poziții realiste cu privire la acest subiect. Președintele Iohannis a acceptat să primească peste 6.000 de migranți fără a asculta voința cetățenilor pentru care lucrează. PMP nu este de acord cu această soluție, cum nu suntem de acord nici cu construirea celei mai mari moschei din Europa la București. Nu avem date concrete despre activitatea anterioară a migranților și vedem că nici aceștia nu își doresc să ajungă în România. Oricum, voi consulta cetățenii Sectorului 3 pentru orice relocare de migranți.

Interviul acordat pentru Cetățeanul.net, disponibil la adresa cetateanul.net/articol-principal/interviu-cristian-petrescu-vrea-sa-puna-capat-mafiei-pnl-psd/

înapoi la partea de sus

FacebookG+TwitterRSS